Neste opptreden

Synge Jula ut
Vang kirke?
17. jan 2021

 

 


Furneskoret - ... det lille ekstra

 

Linker

 Furneskoret på facebook

Vi har en egen vegg under Facebook, følg linken over.

 Norges Korforbund

Vi er medlem der og hører til 
regionen NK Hedmark.

Grasrotandelen

Vi er registrert der og støtt oss gjerne.
Aktiver vha SMS og send
GRASROTANDELEN 979146612 til 2020.Furneskorets historie

Furneskoret 80 år

Furnesningene har fra langt tilbake hatt sansen for korsang. Fra midten av 1800-tallet og utover kjenner vi til flere kor som var aktive i kortere eller lengre tid, de fleste var mannskor. I 1932 fant postbud, birøkter og kordirigent Gunner Fredhjem ut at korsangen i Furnes trengte fornyelse. Han startet et blandet kor som skulle være nøytralt politisk og religiøst. Dette koret har siden gledet bygdefolket og andre med sin sang. Navnet på koret er i dag Furneskoret.

 

I mange år var repertoaret tradisjonelle norske og svenske korsanger samt kirke- og julesanger. Slik var det i bygdekorene den gangen. Framføringene skjedde på sangerstevner der sangertog med faner var en viktig del. Den gangen var 17. mai en viktig kordag med synging av nasjonale sanger. I Furnes kirke og andre kirker deltok koret med sang ved forskjellige anledninger. Egne konserter var ikke vanlig.

 

På slutten av 1970-tallet og særlig etter 1980 endret dette seg. Sangerne ønsket større utfordringer. Det førte til bedre utdannede dirigenter og yngre krefter kom inn i styret. Repertoaret ble gradvis mer krevende og blant annet sanger av populære artister ble øvd inn. Koret gjorde også suksess med utdrag av musikaler. Flere store kirkeverk ble framført sammen med grupper av musikere. Det førte til at flere yngre sangere søkte seg til koret, ambisjonene og medlemstallet økte. Egne konserter overtok mer og mer for sangerstevner. De ble holdt i kirker både her i distriktet og andre steder på Østlandet. Gymsalen på Kylstad skole og Teatersalen ble også brukt. Koret gjorde stor suksess med en Prøysenkabaret og en jubileumskavalkade i forbindelse med 70 års jubileet. Bygdekveldene på Kylstad skole var svært populære og fylte gymsalen til siste plass. Ved 850-års jubileet til Hamar bispedømme skrev Geirr Lystrup sangteaterstykket Lysmannen. Furneskoret var premierekor og deltok ved framføring i Furnes kirke og Vang kirke. I 1991 var kor med i nitimen i NRK.

 

I 2005 skjedde det på nytt viktige endringer i koret. Det ble lagt mer vekt på øvelser for stemmen og rytmetrening på øvelsene. Det ble også øvd mer på formidling gjennom uttrykk og bevegelse. Koret står ikke lenger stille med et alvorlig uttrykk ved framføring av gladsang. Repertoaret består nå av mest nyere populærmusikk, ofte krevende både rytmisk og harmonisk. Ved spesielle anledninger deltar vi fortsatt med sang i kirka. Av store klassiske verk har vi framført Bachs Juleoratorium i Vang kirke og Lillehammer kirke sammen med Vang sangforening og Lillehammer byorkester. I samarbeid med Halvard Olestad har vi framført noen forestillinger der han har forfattet tekst mellom sangene. Spesielt familieforestillingen Det skjedde her om dagen der skolebarn fra Kirkenær og Kylstad var viktige aktører fikk svært gode kritikker. Det handlet om juleevangeliet lagt til vår tid. Sangkabareten ”Dynamidt i senga” som ble framført tre ganger og samlet et stort publikum.

Koret har holdt konserter sammen med folkrockgruppa Publiners og ikke minst Bjarne Brøndbo som trakk mye folk til Vang kirke.

 

Det sosiale fellesskapet er viktig i Furneskoret. I tillegg til å øve inn nytt stoff, brukes de årlige høstseminarene til å integrere nye medlemmer i fellesskapet. Korturer til festvaler og annet er også viktig. Vi har blant annet deltatt på sangerstevner og festivaler rundt om i landet. Utenlands har vi blant annet vært i Riga, Gotland, Litauen, Ålborg og Budapest. Turen til Riga sammen med Nes Sangforening like etter landet ble sjølstendig mener mange er den største opplevelsen de har hatt som korsangere. Felleskonserten med 6000 sangere og 15000 tilskuere er noe vi aldri glemmer. Ved sangertoget i gatene var tusenvis av folk møtt fram. De kastet blomster over oss, vi ble kysset og klemt på og fikk blomsterkranser hengt rundt halsen.

 

Av dirigentene gjennom 80 år er det to som må nevnes i tillegg til Gunnar Fredhjem. Knut Hoffart dirigert fra 1972 til 2005. Han utviklet koret fra et vanlig bygdekor til et av de bedre korene her på Hedmarken.

Da ny dirigent skulle ansettes i 2005 ble det bestemt at vi skulle velge en fra øverste hylle. Valget falt på Heidi Granlund. Hun er velutdannet og dyktig. I hennes tid har koret tatt mange skritt framover. Repertoaret består nå av alt fra Bach til Beatles og Brønbo. Vi håper at vi oppfyller målsettingen om å skape interesse for god korsang samt å presentere oss som et godt og interessant kulturtilbud like godt i dag som for 80 år siden.

 

Furneskoret består i dag av 50 sangere som er bredfulle av sangerglede, en glede som vi gjerne vil dele med vårt publikum.. Vi har et sterkt ønske om skritt for skritt å utvikle oss til et enda bedre kor stadig på leting etter ”det lille ekstra”.

 

Furneskorets dirigenter fra 1932 til i dag:

1932-61 Gunnar Fredhjem (Stiftet koret i 1932)

1961-64 Jostein Solbakken

1964-65 Berit Thronæs

1965-66 Jostein Solbakken

1966-69 Helge Hogstad

1969-71 Einar Amundsen

1971-72 Helge Hogstad

1972-78 Knut Hoffart

1978-79 Ole Jørgen Utnæs (Hoffart hadde studiepermisjon)

1979-05 Knut Hoffart

2005-18Heidi Granlund

2018-   Magnhild Korsvik

 

 

 

Sist oppdatert mandag 29. april 2019 17:56